Spyker auto in nieuw Louwman Museum, Den Haag

In 1880 stichten de broer  Hendrik-Jan en Jacobus Spijker de Rijtuigenfabriek Gebr. Spijker te Hilversum. In 1886 wordt het bedrijf naar Amsterdam verplaatst. Het is in deze fabriek waar in 1898  ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina de Gouden Koets wordt gebouwd, een geschenk van het Amsterdamse volk.  Maar al snel stapte Spijker over op het bouwen van hun eerste automobiel. Als voorbeeld kochten ze een auto van Benz, en al snel besloten ze Benz in licentie te gaan assembleren onder de naam Sijker-Benz. Er werd een nieuwe fabriek gebouwd aan de Amsteldijk. In 1903 veranderde spijker de naam in Spyker, voor een beter internationaal aanzien.

klik hier voor fotoserie bouw Gouden Koets

klik hier voor fotoserie Spijker Rijtuigfabriek

In datzelfde jaar bouwde Spyker een auto die zowel de eerste zescilinder als de eerste permanent vierwiel aangedreven auto ter wereld was. Deze auto bestaat nog, en is te zien in het onlangs geopende nieuwe Louwman Museum in Den De Gouden KoetsHaag. Spyker verwierf al snel de bijnaam “Rolls-Royce van het continent”. De Gouden Koets beviel goed en in 1911 bestelde Hare Majesteit haar eerste Spyker-staatsiewagen. Er zouden er nog negen volgen. De Spyker zou tot aan de Tweede Wereldoorlog de officiële Nederlandse staatsauto blijven. Vanaf 1915 ging het bedrijf zich steeds meer toeleggen op de nieuwste technische uitvinding. Namelijk het bouwen van vliegtuigen die in de 1e wereldoorlog werden ingezet. Na de Eerste Wereldoorlog ging Spyker opnieuw de concurrentie aan met Rolls Royce om de beste auto ter wereld te bouwen, de Spyker C4. De motor was van Wilhelm Maybach.

In 1999 werd het merk Spyker opnieuw opgericht. Onder de naam Spyker Cars, met het oude logo!, worden nu exclusieve sportwagens gemaakt. In 2000 kwam de exclusieve Spyker C8 Spyder op de markt. Deze auto werd in de traditie van Spyker met de hand gemaakt.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *