Museum Van Loon weer in bezit van Rijtuig Jonkheer van Loon

  1. Van Loon Break
  2. van Loon rijtuig

Afgelopen 3 maanden is er bij RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug op de rijtuigrestauratie afdeling dag en nacht gewerkt aan de museale conservatie van de Jachtbreak van Jonkheer van Loon.

Jonkheer Van Loon Jachtbreak onder Rijksmuseum

En gisteren was het zo ver. T.v. presentator Huub Stapel van het programma MAX Monumentaal had de eer het rijtuig terug te brengen in het prachtig gerestaureerde koetsenhuis van Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam.  Voor deze gelegenheid werden 4 grote schimmels voor het rijtuig aangespannen met de originele gerestaureerde Van Loon tuigen.

Eind 19e-eeuw liet Jonkheer Van Loon  door rijtuigbouwer Schutter & van Bakel te Amsterdam een  sportrijtuig type Jacht Break bouwen naar de laatste Franse mode.  Zoals gebruikelijk met sportrijtuigen , de voorloper van de sportauto, mende Jonkheer Van Loon het rijtuig zelf met een 4-span paarden door o.a. het Vondelpark in Amsterdam. Een gevaarlijke onderneming en niet voor iedereen weggelegd. Door de opkomst van de auto verdween het rijtuig uit het straatbeeld en het nutteloze rijtuig werd uiteindelijk verkocht.

Enige tijd geleden is het koetsenhuis achter het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon gerestaureerd.  En ja, dan wil je er graag ook weer een mooi rijtuig in hebben staan. Een zoektocht naar rijtuigen van de familie Van Loon werd opgestart. In Rijtuigmuseum Leek bleken enkele exemplaren van de familie bewaard gebleven.  Met behulp van o.a. Omroep Max werd het financieel mogelijk gemaakt dit rijtuig museaal te conserveren en daarvoor werd de deskundige hulp van Stolk in Balkbrug ingeroepen .

Het nog grotendeels in origineelstaat verkeerde rijtuig stond sinds de jaren zestig in Rijtuigmuseum Leek.

Er werd altijd wat vreemd tegen het rijtuig aangekeken vanwege de bijzondere voorkant van het rijtuig. Al direct bij aanvang van de conserverende restauratie werd er door Stolk ontdekt  dat er een groot deel van de voorkant van het rijtuig was afgezaagd.

Na speurwerk in archieven bleek dat het rijtuig bij een vervolg eigenaar was verkleind van een 4-span rijtuig naar een 2-span rijtuig.

van Loon rijtuig

 

Oude foto’s uit archief Van Loon toonde aan hoe de voorkant er uit heeft gezien.De tijdens de verkleining hergebruikte onderdelen zijn tijdens de restauratie door Stolk in hun originele positie teruggezet, compleet met authentiek lakwerk. De ontbrekende delen zijn in massief hout met bijpassende laklagen aangevuld. De overige oude originele lak is gereinigd en geretoucheerd. Dit alles in een recordtijd van 3 maanden

 

Stolk Balkbrug Van Loon Break

Omroep Max volgde de zoektocht en conserverende restauratie. In het najaar te zien op t.v. in het programma MAX Monumentaal.

Het rijtuig staat tentoongesteld in het koetsenhuis van Museum Van Loon te Amsterdam.

Volg de link voor de complete fotoserie van de reversibele conserverende restauratie. >>lees meer …

 

 

Please follow and like us:
error