Restauratie rijtuigen Kasteel Duivenvoorde

  1. Stolk Balkbrug Duivenvoorde

De restauratie van enkele rijtuigen van Kasteel Duivenvoorde is begin november bij RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug opgestart.

Het Kasteel en  landgoed Duivenvoorden in Voorschoten beschikt over een kleine collectie bijzondere rijtuigen. Drie van deze rijtuigen komen uit het beheer van het Nationaal Borg en Rijtuig Museum Nienoord in Leek en gaan over in een langduriger bruikleen door Kasteel Duivenvoorde.

Kasteel Duivenvoorde

Kasteel  Duivenvoorde in Voorschoten is een uniek kasteel en wordt nog steeds bewoond.   De historie van het kasteel gaat terug tot de 13de eeuw.  Behalve het Kasteel heeft ook de tuin de status van rijksmonument. Kortom meer dan een bezoekje waard.

Noodzaak restauratie

Eind oktober zijn drie rijtuigen en een arrenslede uit de Duivenvoorde collectie overgebracht naar RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug.  De ezelwagen dateert van rond 1850 en is bijna te gammel om te vervoeren.   Gebeurt er nu niets, dan komt er een moment dat het historische rijtuig spontaan door de wielen zakt. De Duc-panier heeft o.a. enkele gebroken veerbladen en ook de wielen vertonen veel mankementen. Bij de bokkenkar , model rally-cart, missen essentiële onderdelen zoals o.a. de zitting en achterklep.

Deze week is er bij Stolk een begin gemaakt van de restauratie  van 2 rijtuigen , namelijk de Duc Panier en de bokkenwagen.  Het derde rijtuig, de ezelwagen en de arretikker worden in de loop van volgend jaar opgestart.

Het hele restauratie project is mede mogelijk gemaakt door  Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Bekijk hier het resultaat van de restauratie>> lees verder… 

Please follow and like us:
error
Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *